Vércukor- és koleszterinszint-mérés (gyorsteszt)

Vércukorszint-mérés:

Napjainkban a cukorbetegség, elsősorban a 2-es típusú (felnőttkorban kezdődő) diabetes gyakorisága meredeken növekszik világszerte. A rendkívül aggasztó növekedés hátterében a helytelen étkezési szokásokkal és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben kialakuló elhízás áll. A 2-es típusú diabetes időben történő felismerése sokat segít abban, hogy a cukorbetegség jellegzetes, idült szövődményeinek kialakulását megelőzzük.
 

Kiknek fontos rendszeresen ellenőriztetniük a vércukor-szintjüket?  
- A túlsúllyal élőknek.
- A magas vérnyomásban szenvedőknek.
- Azoknak, akiknek elsőfokú rokonai között diabetes, korai életkorban kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedés szerepel, vagy már maguk is átvészeltek cardiovascularis eseményt (infarktus, szélütés, alsó végtagi érszűkület).
- Azoknak az anyáknak, akik 4000 g súlynál nagyobb gyermeket szültek, vagy terhességük alatt cukorbetegek voltak.

 

Koleszterinszint-mérés:

A magas koleszterinszintre nem feltétlenül utalnak tünetek, ezért a rendszeres orvosi ellenőrzésnek nagy jelentősége van, ha el szeretnénk kerülni a végzetes következményeket. A koleszterin szintje az évek múlásával jellemzően növekszik, amit örökletes tényezők és az életmód egyaránt befolyásolnak. Mindezek miatt érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni koleszterinszint-mérést, még akkor is, ha az előző vizsgálat eredménye nem utalt kóros eltérésre.


Kiknek fontos rendszeresen ellenőriztetniük a koleszterin-szintjüket?  
- Akiknek a családjában gyakori a magas koleszterinszint.
- Akik túlsúllyal rendelkeznek, dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt.
- Akik mozgásszegény életmódot élnek és állandó stressznek vannak kitéve.
Szűrővizsgálat kapcsán az ujjbegyből történő vércukor- és koleszterinszint meghatározás eredménye tájékoztató jellegűnek minősül. Korrekt diagnózis éhgyomri és terheléses, laboratóriumi vércukorméréssel, illetve koleszterinszint méréssel lehetséges – amelyre az Oxygen Medicalban lehetőség nyílik.

 

A vércukor- és koleszterinszint-mérés kb. 3-5 percet vesz igénybe.