Csontsűrűség-mérés (ODM)

A csontritkulás Magyarországon a női lakosság 10 százalékát, az 50 év felettiek 30 százalékát érinti. A férfiaknál az arány közel a fele.
 

A csontritkulás (oszteoporózis) olyan betegség, mely gyengíti a csontokat és növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki, a következmények viszont súlyosak lehetnek, ezért is fontos a folyamat korai felismerése.


A csont ásványianyag-tartalmát a csontsűrűség vizsgálatával, az ún. oszteodenzitometriás (ODM) készülékek segítségével mérik. A diagnosztikai eszköz működése azon a megfigyelésen alapul, hogy a kibocsátott energia gyengül, ha különböző szöveteken, például csontszöveten halad át. A csontsűrűség-mérés során az oszteoporotikus törésnek leginkább kitett helyeken mérik a csont tömegét. Minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugárzást, minél ritkább, kisebb tömegű, annál kevesebb energiát nyel el.
 

Az ODM készülékek alkalmasak az alkar, a gerinc, a combnyak, sarokcsont, sőt egyes típusok a teljes test csonttömegének mérésére is.
 

A csontsűrűség-mérés kb. 2-3 percet vesz igénybe.